به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از مهر: با دستيابي ايالات متحده آمريکا به تکنولوژي استخراج و فراورش ذخاير نامتعارف گاز طبيعي (شيل گاز)، قيمت اين حامل انرژي در بازارهاي آمريکا، اروپا و آسيا با کاهش قابل توجه اي روبرو شده است.
بر اين اساس آمريکا به عنوان يکي از بزرگترين واردکننده گاز اين روزها قصد آغاز صادرات محموله هاي LNG را دارد و همزمان در کشورهايي همچون قطر، استراليا، روسيه، آنگولا، موزامبيک و برخي از کشورهاي آفريقايي طرح هاي جديدي به منظور افزايش ظرفيت توليد LNG جهان در دستور کار قرار گرفته است.
همزمان با کاهش قيمت گاز برخي از کشورهاي جهان همچون چين، هندوستان، اکراين، بلغارستان و ليتواني به عنوان کشورهاي فاقد ذخاير گاز طبيعي قراردادهايي براي استخراج گاز از ذخاير نامتعارف امضا کرده اند، از اين رو کاهش شديد قيمت گاز به يکي از مهمترين دغدغه هاي توليدکنندگان بزرگ گاز جهان تبديل شده است.
از سوي ديگر با تصميم اعضاي مجمع کشورهاي صادرکنندگان گاز در پايان چهاردهمين نشست وزارتي اين مجمع مطابق با ترتيب حروف الفبا، ايران به عنوان رئيس دورهاي نشست وزارتي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز در سال 2013 ميلادي انتخاب شده است.
برنامه ايران براي رياست بر مجمع کشورهاي صادرکننده گاز
رستم قاسمي وزير نفت درباره مهمترين سياست ايران بريا رياست بر مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، گفت: دستيابي به يک قيمت واقعي براي گاز طبيعي مهمترين موضوع بوده که آن را به صورت جدي دنبال و پيگيري مي کنيم.
اين عضو کابينه دولت دهم با يادآوري اينکه بايد براي گاز يک قيمت واقعي در نظر گرفته شود، تصريح کرد: بر اين اساس مذاکراتي با کشورهاي بزرگ توليدکننده و صادرکننده گاز طبيعي انجام خواهد شد.
رئيس مجمع کشورهاي صادرکننده گاز با تاکيد بر اينکه دوران توليد و فروش گاز ارزان به پايان رسيده است، اظهار داشت: اميدوارم پس از مذاکره با کشورهاي بزرگ توليد و صادرکننده گاز به يک جمع بندي نهايي درباره تعيين قيمت گاز دست يابيم.
براي سال 2013 ميلادي پس از واگذاري ميزباني سران کشورهاي صادرکننده گاز به روسيه، ميزباني نشست وزارتي اين مجمع گازي به ايران واگذار شده است تا دست صنعت گاز کشور هم از عضويت در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز خالي نماند.
عليرضا نيکزاد سخنگوي وزارت نفت اخيرا با بيان اينکه با دستور وزير نفت، کميته کاري برگزاري اين ميزباني در سطح وزارت نفت تشکيل شده است، گفته است: ايران به زودي پيشنهاد خود را به دبيرخانه مجمع کشورهاي صادرکننده گاز و برخي از سرفصل هاي اجرايي را ارائه مي کند.
ايران به دنبال قيمت منطقي براي گاز است
محمود خاقاني با بيان اينکه ايران همواره بهدنبال قيمت هاي منطقي براي گاز طبيعي و نفت خام است، گفت: قيمت گاز بايد به گونه اي تعيين شود که منافع توليدکنندگان و مصرف کنندگان گاز حفظ شود.
اين کارشناس اقتصاد انرژي با اعلام اينکه بايد توليد گاز براي توليدکنندگان داراي صرفه اقتصادي باشد، تصريح کرد: با سقوط فعلي قيمت گاز و افزايش هزينه کالا و تجهيزات براي توسعه ميادين گازي، قيمتهاي فعلي پاسخگوي هزينههاي توليد نيست.
طرح تاسيس مجمع کشورهاي صادرکننده گاز 10 بهمن سال 1385 از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي ايران حضرت آيت الله خامنه اي در ديدار با ايگور ايوانف دبير شوراي امنيت وقت روسيه مطرح شد.
در نهايت با تاسيس اين مجمع جهاني گاز ابتدا مقر دائمي دبيرخانه مجمع کشورهاي صادرکننده گاز به قطر و سپس "لئونيد بوخانوفسکي" نامزد روسيه هم به مدت دو سال به عنوان دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز انتخاب شد.
کشورهاي عضو مجمع صادرکنندگان گاز 42 درصد از توليد گاز جهان، 70 درصد از ذخاير گازي جهان، 38 درصد از انتقال گاز با خط لوله و 85 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال.ان.جي) را در اختيار دارند.
کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، ايران، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيداد و توباگو، ونزوئلا و عمان که آبان ماه گذشته به جي يي سي اف پيوست، از اعضاي اين مجمع جهاني به شمار مي روند.
در حال حاضر 11 کشور به عنوان عضو و سه کشور ناظر در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز حضور دارند که کشورهاي عضو 42 درصد از توليد گاز جهان، 70 درصد از ذخاير گازي جهان، 38 درصد از انتقال گاز با خط لوله و 85 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال.ان.جي) را در اختيار دارند.